2007. április 23., hétfő

Patyomkin Projekt 2.0

performansz

április 29. vasárnap 18 óra - Gödör Klub, lépcső
(A Performansz Fesztivál keretében)

Előadó, látvány, rendezés:

Formanek Csaba


"Mert a világ ifjúkora elmúlt,
s a teremtés már rég végére ért
ereje teljének,
s közel van az idők eljövetele
(már) és (már szinte) meg is történt.
Mert közel a korsó a kúthoz,
a hajó a kikötőhöz, a karaván a városhoz
és az élet a befejezéshez."
(Szír Baruk-apk. 85,10)



Az Eisenstein mozijából merítkező produkció a tavalyi projekt folytatása, továbbgondolása. Egy háborúba szakadt katona függő helyzetét csodálhatja meg a publikum: vízióit és cselekedeteit tömör látványba csomagolva, onnan kibontva röppentem fel a fátylat a férfilét titkairól. Meglehet azonban, hogy közben a női lét rejtélyei is szóba-képbe kerülnek, tekintve kiszolgáltatottságunkat egymás felé. E pimasz kitárulkozás tehát elkerülhetetlenül vonzza majd a tömegeket a lépcső felé, ahol végül áldozatul válásom falánk szemlélői lehettek! Mindez egyúttal "gyerekszínház" is lesz, mert mint tudjuk, a katona a hazában leginkább a gyermekeket védi, önmaga életét rettegve gyermekekre gondol, hogy így könnyebbé fordítván a nehéz órákat, bús sorsával dacolva angyalokkal társalogjon.

Dokumentumok

"1905-ben a városban munkásfelkelés tört ki, melyhez csatlakozott az orosz Patyomkin cirkáló legénysége is. A felkelésnek a nagy orosz filmrendező Szergej Eisenstein Patyomkin páncélos című filmje állított örök emléket. A filmművészet máig egyik legnevezetesebb filmkockái azok, melyeken a cári karhatalom a kikötőhöz vezető nagy lépcsősoron halomra lövi a tüntető tömeget. Ugyan a mészárlás a valóságban nem a lépcsőkön, hanem csak annak közelében történt, a filmnek köszönhetően a lépcsősor az egyik legfőbb turistalátványosság Ogyesszában."


"Van úgy, hogy az egyetlen mód az ember érintetlenségét megóvni, ha feladja. Az egyetlen mód arra, hogy tovább is ártatlan maradjon, ha bűnt követ el. Az egyetlen mód életben maradni, ha meghal. Ez a vallás, a szerelem, a művészet misztériuma. És a virágszedésé." (Hamvas Béla)

"Mikor egyvalaki elkezd Istenre emlékezni, az ördög a Döbbenetbe távozik." (szufi mondás - Manga Dani barátom fordította angolból)

(folytatjuk...)

Nincsenek megjegyzések: