2008. március 2., vasárnap

Caesar halott

Egy próbafolyamat stációi - 11. rész

Ma elértük, hogy minden jelenet megszületett. Majdnem összpróba lett belőle, de azért mégsem. Az előadás, úgy tűnik, másfél órás lesz. A végével még vannak problémáim, látni kellene egyben, és igazi színházi térben, lámpákkal, díszlettel, jelmezekkel.

Caesar halála végül egyben lett brutális és esztétizált. De mintha még abból is hiányozna valami. Persze jó kérdés, hová lehet még fokozni a dolgokat. Talán túl erősek lettek előtte a jelenetek: Portia halála, a Jós, és az Istenné avatás. Nem tudom, látni kellene egyben. de tényleg, mintha valami még hiányozna, pedig rendesen megkavarjuk a végét... Szerintem jó nyomozást végeztünk, a viszonyok tisztázódnak, a gyilkos szándékot megértjük, sőt, talán Caesart is megértjük. Megértjük, hogy vannak emberek a világon, akik gyilkosok, és vannak, akik áldozatok. Ők összetartoznak.

De pontosan mit is jelent Cat számára Caesar bukása? Ennek a zárójelenetnek a ritmusát kell megtalálni. Ritmusban meghalni, ritmusban életben maradni. Ahogyan és ahová a halál megérkezik.

Nincsenek megjegyzések: