2008. március 4., kedd

Savanyú Cassius

Egy próbafolyamat stációi - 13. rész

Nos, Cassius szerepét holnap próbáljuk meg a megfelelő vágányra terelni. Cassiusból sok apró és nagyobb vonal is jól van megrajzolva, ugyanakkor vannak még problémák a szerepet illetően. Ezidáig nem volt elegendő figyelmünk a karakter pontos megrajzolására. De mitől lesz egy karakter karakter? Azt hiszem első számú szempont a testtartás. A commedia dell'arté-ban is a különböző figurák tartása, járása a témája az első gyakorlatoknak.

Cassius egyfelől madár - halálmadár. Gonosz madárszeme van, mondja Caesar egy helyen. Savanyú Cassius. De vajon mindez nem csak álca? Cassius valójában nem ugyanolyan idealista, mint Brutus? Vagy csalódottabb idealista, akinek úgymond a praxis marad. Ő a felbújtó. De mégis Brutus a barátjának tekinti. Nem lehet tehát nagyon negatív figurát csinálni belőle. Cassius erős, de miből táplálkozik az ereje? Hatalomvágyból? Biztosan abból is.

Cassius körül a darabban nincsenek nők. Márpedig nő nélkül megérteni a férfit... Esetleg éppen ez a kulcs: van lehetőség arra, hogy Cassiust, mint nőtlen embert úgymond besavanyítsuk a többiekkel szemben? Egyfajta irigység formájában? Nem tudom...

Az biztos, hogy ízig-vérig politikus. De vajon politikus a mai értelemben, tehát díszpinty, vagy pedig klasszikus római értelemben: vagyis eszményképekért küzdő, azokban hívő, tettrekész ember? De Cassius vajon miért jut a gyilkosság gondolatáig és miért válik az egész terv vezetőjévé? Másrészt Cassius csupán egy gondolat, egy sötét gondolat, hátsó szándék Cat fejében. Az örök ellenkező, az örök indulat, az örök cselekvés. Ördögi Cassius!

Cassius a halálmadár, a rossz sors hordozója, aki mint ember éppúgy szenved önnön súlya alatt, mint Brutus a saját életében. De Cassius tartja magát. Ő a tartás maga! Büszkeség: mellkas, termékenység: csípő, gondolat: fej. Hatás: tekintet. Éppen hol min munkálkodik. És még egy szint, hogy miről és hogyan beszél.

De ez már praxis kérdése. Alkati kérdés úgymond. Holnap Danival mindezt majd ott a térben, és érzékien. Hát így.

Nincsenek megjegyzések: